viernes, 4 de noviembre de 2011

EL PONT AERI


Enric Juliana, periodista delegat de la Vanguardia a Madrid, va fer una conferència, El pont aeri. Aquesta tractava de la situació política i econòmica actual de Catalunya. La xerrada va tenir lloc al Centre Cultural de Terrassa i va ser presentada per Joan Carles Peris, editor del telenotícies del cap de setmana de TV3.

Segons Enric Juliana, per entendre la situació econòmica que estem patint avui en dia, tant a nivell nacional com a nivell mundial, s’ha de recular al passat. Així doncs, la primera qüestió a resoldre és: Per què Madrid és la capital d’Espanya? La major part de la societat pensa que Madrid va esdevenir la capital d’Espanya per la seva situació geogràfica. Aquesta és una resposta errònia, ja que la capital es va instaurar a Madrid com una separació del poder episcopal.

A mesura que avança la història, Catalunya i Madrid comencen a desenvolupar una cultura política diferent degut a la seva evolució històrica dissemblant. Això, provoca que la combinació d’aquests dos mons sigui molt complicada. En certa manera, d’aquí sorgeix la rivalitat i lluita entre les dues comunitats amb l’únic objectiu de poder influir més en l’àmbit polític i econòmic.

La Comunitat de Madrid al llarg de la seva història ha patit uns canvis considerables que encara avui en dia, tenen vigència en l’actualitat. Madrid va passar de ser la comunitat econòmica principal d’Espanya durant el franquisme a ser una de les comunitats principals amb la instauració de la democràcia. Mentre Madrid va patint una evolució, Barcelona també es va transformant.


A la meitat dels anys 90, es produeix una acumulació de factors que giren entorn l’epicentre de la capital d’Espanya: comencen a aparèixer totes les cadenes de televisió, el PSOE perdrà les eleccions, es dóna el primer procés important de fusions bancàries, el nou govern al 96 arriba amb el propòsit per accelerar el procés d’entrada a l’euro i privatitzar les empreses. Tot això, succeeix a la vegada que van madurant els projectes d’infraestructures. En canvi, a Catalunya de mentre hi havia una lluita entre els partits per accedir al poder polític. A més a més, Barcelona es començarà a notar els efectes positius dels Jocs Olímpics, els moviments turístics i les empreses immobiliàries. Per tant, davant el gran desenvolupament de Catalunya, Madrid se n’adona que les coses no van bé. Com a conseqüència es produeix un moment de canvi i aquests són els que han determinat alguns dels efectes que a hores d’ara estem patint.

Cap al 2004, es diagnostica la crisis econòmica provocada per l’especulació immobiliària. Aquest canvi encobria un greu problema de rerefons: s’havien de corregir les estructures internes.

Ara, ens trobem davant una situació econòmica greu que afecta a tota Europa. En aquest sentit, fer prediccions de futur és impossible, encara que es creu que la UE tendirà a estabilitzar-se. El col·lapse polític ha empès a una configuració de les estructures polítiques internes, és a dir, a un nou marc polític on la major part del poder recau en França i Alemanya. 

En l’àmbit nacional, davant aquesta situació de crisis es preveu que les comunitats com Catalunya i el País Basc augmentaran les seves idees d’independència. Aquest fet, perjudicaria greument a l’Estat, ja aquestes dues comunitats representen el 40% del PIB espanyol. Segons Enric Juliana per afrontar aquesta situació de crisis, Catalunya ha de fer dues coses: “Adoptar un propi discurs moral diferent al basc i protestar contra la repartició del PIB”.


No hay comentarios:

Publicar un comentario